DIAS-gillets vårexkursion

Evenemangsplats:Restaurang Koskenranta och avloppsreningsverket i Viksbacka
Arrangör:DIAS-gillet
Målgrupp:Medlemmar i DIAS-gillet
Region:Mellannyland
Börjar:23.5.2017 12.00

Denna gång är målet för vårexkursionen Viksbacka avloppsreningsverk

Vi inleder exkursionen med lunch på restaurang Koskenranta klockan 12:00.

Gillet står för lunchkostnaderna, men var och en står för eventuella övriga drycker. Restaurang Koskenranta ligger vid Gammelstadsforsens östra förgrening med adressen Katariina Saksilaisen katu 9, och fungerar som restaurang-, kongress- och händelsecentrum. Koskenranta är Imatran Voimas före detta strömningslaboratorium, som blev färdigställt år 1946 och nu blivit ombyggt till att motsvara den nuvarande innehavarens behov.
Det är lätt att nå stället med bil eller buss, tex buss 71 från Järnvägstorget. Parkeringsplatser finns i omedelbar närhet av restaurangen. I händelse av vackert försommarväder rekommenderas att man reserverar tid för en “time-out” eller liten promenad i forsens omgivningar.


Besök på reningsverket:
Efter lunchen förflyttar vi oss per bil till reningsverket, adress Ärtåkersvägen 24. Eftersom Helsingforsregionens miljötjänster (HRM) uppger att utrymmena för bilparkering utanför reningsverket är begränsade, försöker vi samåka av och an den ca två kilometer långa sträckan.
Viksbacka reningsverk är Finlands och Nordens största. Som ciceron har vi HRM:s pensionerade miljöchef Yrjö Lundström. Vid behov kan han nås per telefon 050 0701 038.

Program:
Kl 13:00-13:30: presentation av HRM:s vattenförsörjning och vattenrening. Vi får också en presentation av situationen i Finska viken och situationens utveckling.
Kl 13:30-15:00 Rundvandring på Viksbacka reningsverk. På reningsverket befinner vi oss i industrihallsliknande omgivning. Ytterkläder behövs inte, men det lönar sig att tänka på valet av skor, eftersom vi promenerar ca 1,5 km.

Anmälningar:
Man anmäler sig till exkursionen via Teknikens Akademiker per telefon 09 229 121 eller per epost till heidi.helin@tek.fi senast den 5. maj. Med på exkursionen ryms 25 personer enligt anmälningsordning. Exkursionen är avsedd för Gillets medlemmar avec. Kontaktperson från Gillets sida är Risto Mäntynen mob. 040 515 6022.

Hjärtligt välkommen!


Kimmo Kalela
Ålderman