Teknolog, anslut dig som Yngre medlem

På denna sida kan du läsa om:

Bild: Teknologlyft i Vasa

Yngre medlemskap i TFiF

Klicka på 'Bli Yngre medlem' för att ansöka om yngre medlemskap. Medlemsavgiften är 0 € under hela din studietid men du har tillgång till en mängd förmåner. Du kan samtidigt välja att bli TFiF-TEK-studerandemedlem i Teknikens Akademikerförbund TEK utan extra avgift.

När du blir färdig, ansök om Ordinarie medlemskap!

Som en medlem av Tekniska Föreningen är du en del av Finlands största tekniska community, och kan upprätthålla dina nätverk från studietiden. Klicka på "Bli Ordinarie medlem" för att ansöka om ordinarie medlemskap. Kravet för medlemskap är tekniska studier på universitetsnivå, en teknisk examen eller DI- eller arkitektarbete. Tekniska Föreningen i Finland uppdaterar dig automatiskt från yngre medlem till ordinarie medlem efter att du studerat 7 år. Ifall du ännu är studerande efter 7 år skall du kontakta kansliet för att fortsätta som yngre medlem.

Medlemsförmånstidningar

Yngre medlemmar får medlemstidningen Gula Bladet samt affärsmagasinet Forum för ekonomi och teknik. Yngre medlemmar som har anslutit sig till både TFiF och TEK kan därutöver utan avgift beställa tidningen Tekniikka & Talous och Talouselämä som digitala tidningar i Summa tjänsten. För att Tekniikka och Talous-prenumerationen skall fortsätta efter det första medlemsåret krävs att den yngre medlemmen fyller i TEK:s enkät om sommarjobb på TEK:s hemsida (ett e-postmeddelande om detta skickas då det är aktuellt).


Studerandemedlemskap i TEK

Som TFiF-TEK-studerandemedlem kan du utnyttja TEK:s tjänster för studerande. Du får TEK:s medlemskort och tillgång till en stor mängd information på nätet och via TEK:s tidning. Dessutom kan du utnyttja TEK:s rådgivningstjänster och delta i TEK:s evenemang.

Ifall du redan är yngre medlem i TFiF och vill bli TFiF-TEK-studerandemedlem behöver du endast kontakta TFiF:s kansli så överförs du även till TEK. Medlemskapet i TEK är gratis under studietiden.

Studerande med jobb kan ansluta sig till IAET-kassan

IAET-kassan är öppen för studerande. Det lönar sig att ansluta sig så fort man har ett arbete, t.ex. sommarjobb. Läs mera om arbetsvillkoren på www.iaet.fi. Man kan bli medlem om man studerar till diplomingenjör, arkitekt eller kommer att avlägga en teknisk- vetenskaplig magisterexamen eller en examen inom ekonomiska vetenskaper vid ett universitet.

Bli medlem i IAET via TFiF

För att bli medlem i arbetslöshetskassan krävs en skriftlig ansökan. Fyll i blanketten nedan och skicka den per e-post till kansli(a)tfif.fi(eller per post till TFiF:s kansli, Tekniska Föreningen i Finland, Banvaktsgatan 2A, 00520 Helsingfors ).

Ansökningblankett

Vad innebär medlemskapet?

Som medlem i en arbetslöshetskassa är man försäkrad och har rätt att lyfta inkomstrelaterad dagpenning i fall av arbetslöshet (förutsatt att arbetsvillkoren är uppfyllda) då man blivit utexaminerad. Medlemskapet är en försäkring och betalas varje år då man är medlem oberoende om man är i ett anställningsförhållande eller inte. Som yngre medlem i TFiF är medlemsavgiften i IAET-kassan 87 € per år (2018).

Du kan kontrollera ditt medlemskap i IAET genom att klicka på "Tjänster" (kräver inloggning).

Du kan även kontrollera ditt medlemskap i IAET-kassan på www.iaet.fi. Välj fliken eKommunikation och logga in med dina bankkoder.
Som medlem i kassan matas dina arbetsveckor in via arbetsgivaren då du sommarjobbar på heltid. Andra former av arbete kräver att du själv har intyg över din arbetstid. Kom ihåg att alltid spara arbetsavtal och -intyg.

Kontrollera varje år på våren att du betalat din medlemsavgift. Medlemsavgiften betalas fortgående så länge man är medlem oberoende om man jobbar eller ej.

Avslutande av medlemskap i IAET-kassan bör göras skriftligt. Obetalda medlemsavgifter räknas inte som avslutande av medlemskap men som grund för kassan att häva medlemskapet.

Villkor

När är man försäkrad? Då man har en anställning som uppfyller arbetsvillkoret och man har samlat ihop den arbetstid under sin tid som medlem som krävs under granskningsperioden.

Arbetsvillkoret innebär att man har ett arbete med minst 18 timmar arbete / vecka och en minimilön på minst 1 189 € per månad (år 2018).

Granskningsperioden innebär att man under sin medlemstid samlat ihop totalt 26 arbetsveckor under de senaste 28 månaderna som uppfyller arbetsvillkoret. Studerande samlar sina arbetsvillkorliga veckor (26) under sin studietid, maximalt under 7 år.

Det är arbetslöshets – och näringsbyrån (TE-byrån) som besluter över vem som kan anses vara arbetslös arbetssökande och IAET-kassan som besluter huruvida man är berättigad till understöd. Den inkomstrelaterade dagpenningen (dp) är större än den av FPA utbetalda grunddagpenningen (gdp).

Exempel 1:

Person A:s månadslön 2500€,
Inkomstrelaterad dp 1455,98 €/mån
FPA:s gdp 697 €/mån

Exempel 2:

Person A:s månadslön 3500€,
Inkomstrelaterad dp 1819,98 €/mån
FPA:s gdp 697 €/månStipendier

Teknologer som är yngre medlemmar i TFiF kan ansöka om

resestipendier för utlandspraktik

stipendier för studier utomlands

stipendier för studier

stipendier för studieresor.

Lönerekommendationer

Teknikens Akademikerförbund TEK presenterar årligen lönerekommendationer för teknologers sommarpraktik och sommarjobb, lönerekommendationer för diplomarbete samt ingångslöner för nyutexaminerade.